3Y0J: Wist je dat Bouvet Island een POTA-entiteit is?

Wist je dat Bouveteiland een Parken in de lucht (POTA) entiteit?

Ik wist dit niet totdat mijn vriend Eric (WD8RIF) erop wees.

Hier is de vermelding voor Bouvet Nature Reserve (LA-2524) op de POTA-website. Het is mogelijk dat je LA-2524 zelfs onlangs hebt gezien POTA.app.

Ik veronderstel dat de Bouvet Island DXpeditieteam (3Y0J) zijn allemaal POTA-activators, of ze het nu weten of niet!

Ik neem ook aan dat het 3Y0J-team een ​​account moet aanmaken en hun logboeken moet indienen bij het POTA-systeem zodat LA-2524-jagers krediet kunnen krijgen.

Het zou best verbazingwekkend zijn om LA-2524 te bevestigen, omdat het twijfelachtig is dat iemand Bouvet Island snel zal activeren na dit huidige DXpeditie-team.

Bouvet Island (Bron: 3Y0J Facebook-pagina)

Bouvet Island is een van de zeldzaamste DX-entiteiten ter wereld: het is nummer twee de DXCC Most Wanted-lijst (op het moment van plaatsing), de tweede alleen voor P5 (Noord-Korea).

Ik beschouw mezelf niet als een DXer of mededinger, maar veel van mijn lokale radioamateurvrienden zijn hardcore DXers.

Ik heb echter wel enige blootstelling aan DXing en Contesting, omdat ik meestal aanwezig ben en vrijwillig help bij de jaarlijkse W4DXCC-conferentie in Tennessee.

Een van de dingen die ik heb geleerd tijdens het bijwonen van de W4DXCC-conferentie, is de ongelooflijke hoeveelheid energie en middelen die nodig zijn om een ​​DX-peditie als 3Y0J uit te voeren. Het kost vele jaren planning, veel geld, veel vergunningen, eersteklas gezonde operators en, eerlijk gezegd, veel ouderwets geluk.

Steve Hass plaatste deze afbeelding op Facebook en merkte op: “3Y0J kamplocatie op de heuvel.”

Het 3Y0J-team had vanwege de weersomstandigheden moeite (understatement) om zich op het eiland te vestigen. Hier is een van hun laatste updates waarin wordt beschreven hoe ze zijn geland via hun Facebook-pagina:

3Y0J Bouvet Island 2023-update [February 7, 2023]

Interview met 3Y0J Team Co-Leader Ken LA7GIA.

“Alles is oké in het kamp. De jongens zijn goed. We hebben een paar antennes staan. Een paar pileups uitvoeren en ons voorbereiden op de storm die over een paar uur zal komen en tot donderdag zal aanhouden. De boot zal een stukje van het eiland wegtrekken. De antennes en het kamp worden beveiligd. De wind zal naar verwachting 60 knopen zijn. 9 leden blijven tijdens de storm in het kamp. Ze zullen vanavond en morgen twee bands proberen te runnen. Ze zullen één antenne neerhalen. Ze zullen 30 meter en 17 meter rennen met behulp van de Spider Pole op 17 en de aluminium DX Engineering-antenne op 30 meter.

De operatie is buitengewoon moeilijk gebleken. De meest extreme expeditie waar ik geweest ben. Het opzetten van het kamp is veel werk geweest.

We zullen ons concentreren op CW en telefoon, maar er komt FT8. We hebben dit zojuist besproken vandaag. We hebben een laag stroomverbruik, slechts 100 W. We hebben geen versterkers. We hebben drie antennes opgesteld. We overwegen ook om 20 meter op te zetten. Dus we hebben 30, 20, 17, 15.

De strandlandingen werden uitgevoerd door ons vast te houden aan een lijn die aan een boei was bevestigd en 15 meter naar het strand te drijven in onze overlevingspakken. Dit is vrij extreem. We drijven ook in alle apparatuur. Draag vervolgens de uitrusting 250 meter naar het kamp. We hebben hier video’s van. We brachten een paar dagen door met het opzetten van de antennes en de tent en maakten ons klaar voor de storm die eraan kwam.

Iedereen is in goede vorm. Het is best moeilijk om hier te blijven. Veel wind, maar vandaag was een rustige, mooie en zonnige dag. Dit zal veranderen en er zal veel regen vallen. De dag dat we aankwamen was veel wind en regen. Het activeren van Bouvet is niet hetzelfde als het activeren van een eiland in het Caribisch gebied. Het is echt winderig, koud en vermoeiend om apparatuur hierheen te brengen. Het is een andere DX-peditie dan we dachten dat we zouden moeten doen. Het is een uitdaging, maar we hopen dat we nog een paar dagen op het eiland kunnen blijven.

Wat betreft dupes, gelieve ons alleen te bellen als u ons hoort. We hebben hier een zeer goede ontvangst [Bouvet] Eiland. We hebben geen mogelijkheid om het logboek op het eiland te uploaden. Hiervoor besparen we op brandstof en aansluiting. Als we terug zijn bij het schip, zullen we waarschijnlijk uploaden. We weten niet wanneer de eerste upload zal zijn. Naar Marama gaan is een zeer tijdrovend project vanwege de betrokken procedure. (Ken beschrijft het.) De eerste upload kan in het weekend zijn. Nogmaals, als u ons niet hoort, bel ons dan niet.

Niets meer te melden. Hopelijk begrijpen mensen de complexiteit van deze operatie. Hopelijk kunnen we nog 7 tot 10 dagen blijven. We werken aan plannen om de operatie ondanks de moeilijke weersomstandigheden hier bij Bouvet voort te zetten.”

73,
Steve N2AJ
Media-officier en NA East Coast-piloot
3Y0J Bouvet Island 2023 DXpeditie

Ze zitten op hun hurken in hun tent en doen er alles aan om tijdens deze periode van ruw weer in de lucht te zijn.

Laten we hopen dat ze de komende dagen meer uitrusting, operators en antennes naar het eiland kunnen verplaatsen.

Een van de 3Y0J bemanningsleden op Bouvet Island. (Bron: 3Y0J Facebook-pagina)

Ik ga mijn best doen om 3Y0J te loggen.

Zijn niet wordt een taartwandeling.

Om te beginnen is dit misschien wel de laatste keer dat Bouvet in ons leven door mensen (laarzen op de grond) wordt geactiveerd. Ik denk dat je zult merken dat dit soort DX-pedities, die zeer risicovol zijn, binnenkort op afstand geactiveerd zullen worden. Ter plaatse zal een afgelegen, volledig op zichzelf staand station worden opgezet en de meeste contacten zullen worden gelegd met behulp van externe operaties in de boot of van over de hele wereld vanuit het comfort van hun eigen QTH.

Zoals vermeld in de bovenstaande aankondiging, hoopt het 3Y0J-team iets meer dan een week in de ether te zijn (7-10 dagen vanaf 7 februari). Dergelijke DX-pedities worden vaak afgebroken wanneer weersvoorspellingen aangeven dat het moeilijk is om mensen heelhuids terug te krijgen naar het schip. Als je het gevoel hebt dat je 3J0J moet loggen, zou ik niet een paar dagen wachten tot de pileups voorbij zijn.

Over opstoppingen gesproken, de opstoppingen van 3Y0J zijn enkele van de grootste die ik ooit heb meegemaakt. Er is vaardigheid voor nodig om 3Y0J te loggen als je geen branderstation hebt.

Gjermund LB5GI op wacht aan boord van Marama (via de 3Y0J Facebook-pagina)

Dit is de kant van amateurradio die niemand van ons graag ziet of hoort. Eerlijk gezegd houd ik er niet eens van om het te noemen, maar ik denk dat het belangrijk is voor nieuwkomers om te begrijpen wat ze ervaren terwijl ze 3Y0J proberen te werken (altijd in split-modus) en ook begrijpen dat er enkele misleidende stations zijn.

Omdat dit zo’n langverwachte DX-peditie is met zoveel mensen die zijn afgestemd op 3Y0J-oproepfrequenties, biedt het een extreem groot publiek voor stoorzenders en QRM’s om een ​​maximale hoeveelheid verstoring te veroorzaken.

Ik aarzel om deze mensen “LID’s” te noemen, omdat de oorsprong van deze term verwijst naar onervaren operaties die misschien gewoon fouten maken uit onervarenheid of onwetendheid. Bij elke DX-peditie zijn er altijd nieuwkomers die de split-operatie niet begrijpen en een beroep doen op de TX-frequentie. Dat is te verwachten en, eerlijk gezegd, ben ik daar vergevingsgezind over. Als een goede agent eenmaal de fout maakt, is het onwaarschijnlijk dat ze het ooit nog eens zullen doen.

Helaas is de intensiteit van opzettelijke stoorzenders – die opzettelijk schadelijke interferentie veroorzaken bij de operaties van 3Y0J – gewoon gestoord. Dit gebeurt op zowel SSB- als CW-frequenties. Ik weet zeker dat ze ook zullen proberen zich met FT8 te bemoeien.

Bovendien zijn er een aantal “piraten” die zich voordoen als 3Y0J en zichzelf spotten in het DX-cluster. Als je een 3Y0J-station hebt gewerkt en vond dat het niet zo moeilijk was omdat het signaal sterk was en er niet veel concurrentie was, dan heb je waarschijnlijk een piraat gewerkt. Controleer nogmaals voor een bevestiging nadat het 3Y0J-team een ​​log-upload heeft gedaan. Controleer ook op aangekondigde frequenties op de 3Y0J Facebook-pagina.

Het is een beetje een circus en je hebt waarschijnlijk al je vaardigheden nodig om 3Y0J te werken. Ik denk dat FT8 (in F/H-modus) het pad van de minste interferentie zal blijken te zijn voor het loggen van Bouvet.

Video-interview met 3Y0J Team Co-Leader Erwann (LB1QI) eerder vandaag

Geef a.u.b. commentaar wanneer/als u Bouvet! Ik ben erg benieuwd of ze hun logboeken via POTA zullen indienen om jagers de eer te geven voor dit zeldzaamste park!

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Lacress
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart