VE6LK: Antenne afstemmen op Superb Owl Sunday

(Dit artikel staat vol met leerzame en leuke links – klik er zoveel aan als je wilt)

door Vince (VE6LK)

Terwijl velen in Noord-Amerika naar een aantal keken Schitterende uilen een varkensleer over een speelveld bewegen, ik was op weg om voor het eerst sinds weken met succes radio te spelen. Dit maakt deel uit van mijn doel om dit jaar 200 CW POTA-contacten per maand te activeren.

Tijdens een recent bezoek aan Vancouver probeerde ik vanuit mijn hotelkamer te opereren en gebruikte ik de Edisoniaanse benaderingkreeg ik -meer dan eens- wat werkte niet. Dit zal ongetwijfeld een discussiepunt zijn op een aanstaande Ham Radio Workbench-podcast. Ik had daarom een ​​zeer grote behoefte om weer de lucht in te gaan terwijl ik draagbaar was. Ik was dicht bij het gevoel zenuwachtig en heb wat nodig POTAXXIA (Hyperradio Moduzolium). Er was een plan nodig!

Mijn doelen waren om een ​​nieuwe EFHW (Bedankt VE6VID), en maak wat contacten terwijl je buiten aan het werk bent. Het weer was voorspeld voor 50F, maar bleek onverwacht winderig te zijn. En als de wind van de Canadese Rockies in Zuid-Alberta komt, koelt het het gebied af waar ik zou zijn (benedenwinds), dus de keuze van de werklocatie was essentieel. Ik ga graag naar dit park voor het moment dat jij rijd westwaarts langs Highway 533 en kom de hoek om zoals je hier in deze korte video ziet.

Chain Lakes Provinciaal Park (VE-1168) ligt tussen de Porcupine Hills en de Rockies aan Highway 22 (plaatselijk bekend als de Cowboy Trail) in Zuid-Alberta, ongeveer 90 minuten ten zuiden van Calgary. Het is vooral prachtig bij zonsopgang en zonsondergang. Een camping, een meer met aanlegsteiger voor boten en een dagbestedingsgebied sieren dit park dat is aangelegd voor het waterbeheer met een aarden dam. Hoewel het in een vallei ligt, kan de wind op sommige dagen huilen. Op deze dag zou het net boven hinderlijk blijken te zijn, een beetje zoals muggen in de lente – je kunt leven met de overlast, maar slechts zo lang voordat je een spreekwoordelijke pakking blaast.

Korte video – mooie plek en kabbelend beekje

Ik vond een mooie plek onder de dam – en de meeste wind – maar het was buiten het mobiele bereik. Ik zou moeten vertrouwen op de Reverse Beacon-netwerk om mij te spotten. De RBN zal op zijn beurt je plek op de POTA-website plaatsen zodra hij je hoort als u uw activering van tevoren plant.

RBN met spots op 30 tot 10m
Bovenaanzicht van de site met mijn twee operationele posities

De plek die ik vond zou alleen maar perfecter zijn als het warmer was dan 45F en zonder wind. Er was een kabbelend beekje bij de picknicktafel en een loopbrug in de buurt had ingebouwde steunen voor de paal van mijn schilder die als steun aan het uiteinde zou dienen. Ik ben er vrij zeker van dat ze niet specifiek voor mij bedoeld waren, maar ze hadden de perfecte maat om de paal eenvoudig op zijn plaats te schuiven en stevig vast te houden. Door geluk parkeerde ik de vrachtwagen op de juiste afstand ermee oprijdbare houder En 28′ glasvezel vlaggenmast van Vlaggenmasten-To-Go via Amazon.

Aangezien mijn KX3 net is teruggegaan naar Elecraft voor reparatie nadat ik de schakelende FET van de lineaire rookteIk had mijn onlangs herbouwde meegebracht FT-857 HF-skelter. Ik heb het uitgeladen en de ondersteunende Rubbermaid tub’o’stuff -feedlines, antennes, analysator, etc.- samen met mijn 50Ah LiFePO4-batterij en legde ze op tafel. Ik probeerde een grof windscherm te maken in de lay-out op de tafel. Spoiler alert: het liep niet zoals gepland.

In 15 minuten had ik beide steunen voor de antenne opgetuigd en was de antenne klaar om te meten en te trimmen. Mijn RigExpert AA-650 Zoom liet zien dat hij resoneerde onder de beoogde punten op 40m, 20m en 15m en dus te lang was. Herhaal: korter gaan is hoger in frequentie .. korter gaan is hoger in frequentie. Ik herinnerde me dat de antenne ongeveer 60 cm te lang was toen hij aan mij werd doorgegeven, zodat ik hem kon trimmen waar ik hem wilde hebben.

De antenne is gemaakt van 26ga geslagen en geïsoleerd draad. Volgens de Edisoniaanse benadering (zie hierboven), ik probeerde het in eerste instantie 15 cm in te korten door het simpelweg om zichzelf heen te wikkelen, maar ik zag niet veel verandering. Naast de analysator was het enige gereedschap dat ik had ingepakt een veelgebruikte Leatherman spuit uit Radio ShackA Zwitsers zakmesen mijn Leatherman C33L.

Vince’s messencollectie – kijk goed naar het Radio Shack-logo. Het was een geschenk van mijn broer, AG7GM, jaren geleden.

Laat de antenne zakken, trim 12″ af, zet hem weer op, meet. Het trimmen verplaatste het resonantiepunt in de goede richting. Zet het weer neer. Een 6″ trim. Zet het terug. Meeteenheid. Het was perfect.

Korte video – Antenne in de lucht

Na 45 minuten buiten is het eindelijk tijd om te opereren. De wind steekt op…

Na het veiligstellen van een kleine deken van de vrachtwagen voor mijn royale afmetingen tuchus, Ik ging aan tafel zitten en maakte 7 makkelijke contacten in 12 minuten bij 25W. Ik had op dit punt al een uur in de wind gestaan.

Eerste en alleen buitencontacten

Helaas werd het omslachtig om de handschoenen uit te doen om te loggen en ze weer aan te doen om het contact zelf te maken, maar lang niet zo vervelend als de inmiddels huilende en steeds koudere wind. Ik wilde buiten opereren, godverdomme, en ik werd buitengesloten door moeder natuur.

Korte video – huilende wind en gefrustreerde Vince

Het was tijd om af te breken en in de warmte van de truck te stappen om van positie A te gaan en mijn activering te voltooien op positie B bovenop de dam en met een adembenemend uitzicht op de Rockies, te zien in de korte video hieronder. Ik maakte die beweging in ongeveer een half uur. Waarom zo lang? Als je het koud hebt en je ellendig voelt, wil je snel handelen. Ik bewoog inderdaad zo snel dat ik lukraak items in de Rubbermaid-kuip-o-stuff stopte en klaar was om te gaan – althans dat dacht ik – toen een laatste rondgang liet zien dat er gereedschap op een rots was achtergebleven en dat mijn schildersstok nog niet was afgebroken. Les vermeld – haast je niet als je het koud hebt en je ellendig voelthet verhoogt gewoon de tijd die nodig is om het goed te doen.

Korte video – eerste CW-aanroepen op positie twee met een verbluffend uitzicht

Nu in de truck en warm en niet meer ellendig, ging ik weer de lucht in. Veel vrienden en POTA-rolmodellen kwamen langs om een ​​bezoek te brengen, waaronder K4SWL, N4JAW, N3XLS, W4ZXTEn VA7LM samen met enkele bezoekers uit Japan. Ik was blij dat ik een stukje van het N4JAW-signaal op video kon vastleggen en stuur het hem via Twitter bijna in realtime terugaangezien ik in mijn tweede operationele positie een werkbare mobiele service had.

In totaal werkte ik 63 contacten op CW en één Park-to-Park op SSB en werkte zes banden tussen 30 en 10 meter. Terwijl ik op 40m werd gehoord door RBN, waren er na 10 minuten bellen nog geen afnemers.

RBN hoorde me, maar niemand reageerde op mijn oproepen. Ach ja.

Ik stop een schaamteloze plug in voor CWOps’ CW Academie hier omdat mij op deze dag iets supercools is overkomen – ik hoorde hoe de CW-vaardigheid van een vriend enorm verbeterde sinds de laatste keer dat ik met hem werkte, een echte transformatiemijlpaal om te zien! Het verschil dat ik heb gezien is verbazingwekkend en ik weet zeker dat hij zich veel zelfverzekerder voelt in de ether.

Ik denk nog steeds dat ik slecht ben in CW, inderdaad een van mijn doelen voor 2023 is om minder te zuigen in CW.

De enige manier om minder te zuigen bij CW is om oefen regelmatig En in de lucht komen. Niemand geeft erom of je een fout maakt, en het is ook niet nodig om SRI te zeggen. CW-ops zoeken het gewoon uit, en POTA is een stressvrije manier om in CW te komen.

O, en gefeliciteerd W0NY over je vorderingen – je doet het geweldig, ga zo door!

73, 72 en dit dit.

..Vince

Vince maakte in 1969 voor het eerst kennis met de magie van radio door een familielid en is sinds 2002 actief in de hobby. CW-vaardigheid zuigt minder. Hij neemt deel aan openbare dienstevenementen in West-Canada en is actief in de ether tijdens glamping, mobiel, thuis of tijdens een POTA-activering. Je hoort hem op de Ham Radio Workbench-podcastvolg hem op Twitter @VE6LKEn bekijk de projecten en artikelen op zijn website.

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Lacress
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart